Ytterjackor

Damjackor    Herrjackor

Här hittar du ulljackor och ullkappor,

men även tjockare koftor och tröjor i ull och merinoull som passar som ytterplagg.

En ytterjackas främsta uppgift är att skydda resten av kläderna från vädrets och naturens makter, samt att hålla kroppen varm och vindskyddad. Trenden har i flera år gått dithän att mer och mer syntetmaterial används i ytterjackorna, sk. skaljackor. För att uppnå högsta möjliga testresultat under laboratorieförhållanden proppar dessutom tillverkarna jackorna fulla med mer eller mindre skadliga kemikalier. Vi har kommit till en punkt när superjackor, i material framtagna för polarfarare och astronauter, används av konsumenterna för att cykla fram och tillbaka till jobbet i vardagen. Faktum är att naturligt ull, även om det låter konstigt, passar alldeles utmärkt som yttermaterial i väldigt många sammanhang.

Träningsjackor i merinoull och förstärkningsjackor för hög aktivitetesnivå.

De tunnaste jackorna är de som är anpassade för att andas så bra som möjligt. Under varma förhållanden fångas fukt och kroppsvärme upp av ullen och transporteras effektiv från bort kroppen. Dessa jackor är ofta flexibla och smidiga, och kan även passa som mellanlager. Icebreaker och Bergans of Norway tillverkar båda sådana ulljackor med en uppborstad insida. Man kan kalla dessa för naturlig fleece. Icebreakers RealFleece är merinofibrer lindade runt en nylonkärna, som sedan borstats för att maximera andnings- och värmeförmåga tillsammans med en mycket mjuk känsla. Utsidan på dessa plagg är ofta släta för att förbli slitstarka och praktiska. En fördel med dessa jackor i merinoull och som används under hög aktivitetsnivå, är att merinoullen inte tar upp kroppsodör och svettlukt på samma vis som syntetmaterial. Ofta räcker det med att vädra yllejackan över natten, ullen renar sig själv. En annan fördel med ull istället för plast-fleece är att ullen inte är eldfängd och brinner mycket dåligt. Inga små brännhål bara för man råkat sitta bredvid en sprakande brasa!

Ulljackor är naturligare och snyggare!

Ett faktum man inte kan blunda för är ullens naturliga skönhet. Känslan i ullkläder är svår att efterlikna i något syntetmaterial skapat av människan. Ivanhoe of Sweden filtar eller tovar många sina ullvävar efter dom stickats i stora stickmaskiner. 90% av tillverkningen sker fortfarande i den egna fabriken i Gällstad. Filtad ull ger en fantastiskt vacker och slitstark yta, och många av dessa ulltröjor, koftor och hoodies passar alldeles utmärkt även som ytterjacka. Kombinerat med ett vindbrytande membran, sk. Windbreaker, blir jackan dessutom helt vindtät. 

Designers från hela världen upptäcker ullens fördelar och möjligheter. Riktigt snygga ytterjackor i ull hittar man från lilla Råh of Scandinavia, från Höganäs, till nyzeeländska Icebreakers snygga street-kollektioner, med bl.a. trenchcoats och kappor.

  • Ull innehåller mycket luft och har stor förmåga att binda fukt utan att kännas blöt, vilket gör att den kan alstra stora mängder värme och värma skönt även om den blivit fuktig.
  • Ull är ett naturmaterial som anpassar sig efter kroppsvärmen
  • Ull har en levande yta och unik naturlig känsla som är svår att efterskapa

Nya tekniker skapar funktionella ulljackor

Med nya tekniker och genom att kombinera merinoullen med andra material kommer vi att få se mer och mer funktion i ulljackorna i framtiden. Isolering, foder och detaljer görs av ull och tillsammans med syntet på de få ställen där det behövs, kan framtidens jackor skapas.