Klädesmal

Klädesmal är en liten fjäril som lever av hår, dun och fjädrar. Tyvärr har den även en förkärlek för yllefibrer. Tidigare var den lilla malen ett stort problem, och man bekämpade den friskt med malkulor av naftalen. I dag vet vi att klädmalens larver behöver ett kostkomplement till ylle, såsom döda insekter eller organsikt material som matrester. Med dagens rena ull, torrare inomhusklimat och ett par sunda rutiner är det lätt att hålla den lilla skadegöraren borta.

 

- Använd och vädra dina ullplagg regelbundet.

- Klädesmalen skyr kyla och ljus. Att vädra en kall och solig vinterdag är perfekt, och ger kläderna en skön doft! 

- Ta för vana att vädra hela garderoben minst två gånger om året.

- Har du garderoben full av säsongsplagg är det bättre att förvara dessa nytvättade, svalt i lådor med täta lock till rätt säsong. 

- Förvara inte nytvättade kläder med de du för tillfället använder och vädrar. Klädesmalen gillar tex. matsmulor.

- Om plaggen börjar bli smutsiga skall du inte vara rädd för att tvätta dom då och då.  Framförallt plagg av merinoull är lätt att tvätta, följ bara tvättråden så går det bra. Enstaka merinoullplagg kan få slinka med vanliga 40-graderstvätten om du inte får ihop en hel maskin ulltvätt. Får du det rekommenderar vi gärna ett ulltvättmedel som hjälper ullen att prestera max.

-använd inte gamla malkulor! Naftalen luktar mycket starkt och är giftigt i vattenlösningar. Prova med alternativ som cedergaljar, lavendelpåsar eller porsknippen.

 Klädesmalen kallas ibland felaktigt för ullmal, men ullmal är en egen art som aldrig påträffats i Sverige.

Klädesmalen har en lömsk liten kollega, som kallas pälsängrar. Dessa äter alla typer av textilfibrer, inte bara ull. Misstänker du att du har besök av pälsängrar- kontakta Anticimex!