Ull till vardag och jobb

Ull och merinoull till vardag och jobb

Många har uppfattningen att kläder i ullmaterial bara är för riktigt kalla förhållanden. Att det måste vara ruskväder och helst många minusgrader innan ullkläderna åker fram.

Men så är det inte alls. Oavsett om man sitter på ett luftkonditionerat kontor dagarna i ända, jobbar som förskolepedagog, snickare eller bara är hemomkring fungerar yllekläder suveränt vid nästan alla vardags- och jobbtillfällen.


På kontoret blir det nog inte helklädsel i ull men strumporna är nästan ett måste. Har man väl börjat med strumpor i merinoull vill man ogärna ha något annat. Bra prylar ger bra vanor. Och en t-shirt i ull sitter sällan fel, en riktigt tunn från Icebreaker som exempel fungerar perfekt under en skjorta, tröja, cardigan eller under en ullhoodie från Ivanhoe. Ett par svalkande tunna trosor eller kalsonger är också skönt precis som många kvinnor gärna har en bh i ullmaterial till vardags.


Stilrena och klassiska jackor från Ivanhoe eller Icebreaker klär vilken börsmäklare som helst. Eller varför inte en kjol i 100 % merinoull?


Den som växlar mycket mellan inne- och utemiljö uppskattar ylleplaggens förmåga att hjälpa kroppstemperaturen anpassa sig. Sällan för kallt, samtidigt svalt och skönt. En underställströja med ett fint tryck och i fin färg passar bra till en blus eller skjorta.


Jobbar man så man svettas ordentligt är ullen ett givet val. Oavsett om det är som underställ eller andra lager. Ett riktigt tunt underställ i merinoull transporterar bort fukten effektivt och blir snabbt fräscht igen. Och återigen så är en t-shirt i merinoull underbar en varm sommardag eller som förstaplagg under en långärmad tröja ett superplagg. Är det svalare kan ett tjockare underställ i merinoull vara att föredra eller kanske en tjockare ulltröja utanpå t-shirten eller den långa tunna tröjan. Skulle man behöva hugga i och bli svettig, fortsätter ullen att värma och man undviker att bli kall och stel.


Ullens fördelar är i vardagen, liksom vid alla andra förhållanden, att den håller sig fräsch och luktfri länge, att det oftast räcker med en vädring om plagget känns ofräscht. Och såklart att materialet anpassar sig efter rådande temperatur och upplevs svalkande när det är varmt och värmande när det är svalare. Och som ett extra plus är det ju ett naturligt material.