Ull under jaktstället

Få aktiviteter ställer så stora krav på hur man är klädd som vid jakt. Ena stunden är man stillasittande och passiv för att i nästa stund vara i full aktivitet och rörelse. Det flesta efterlyser dock värme, att sitta och frysa på passet är förutom otrevligt, både skadligt för hälsan och ineffektivt för jakten.

Rätt klädd inifrån med lager-på-lager är rätta lösningen och ull är bästa materialet tycker vi.

 

 

För hundföraren

Det är svårt för den oinvigde att föreställa sig hundförarens slit när hen bräskar rakt igenom skog och mark efter hunden. Även i kallaste vintern blir man genomsvettig och blöt av daggtungt gräs och regndrypande grenar. På ett ögonblick kan jakten ändras till stillastående och passivt väntande. Ett merinoullunderställ i 150-200 g/m2 kan vara lagom under t.ex. ett par hybridbyxor som är vattentäta framtill och över baken. Resten av byxan bör vara fuktgenomsläppande. Ullen har förmåga att anpassa sig till kroppsvärmen, och skulle man komma till stillastående fortsätter det att värma även om man är lite svettig.

För passkytten eller vakjägaren:

Vid stillasittande vakjakt eller passjakt kan man ofta inte ha för mycket på sig. Man FÅR inte börja frysa. Skulle man bli nedkyld börjar snabbt uppmärksamheten dala. Skulle dessutom storoxen plötsligt stå där med bredsidan till på 80 meter duger det inte att skallra tänder och skaka på handen. För riktigt kalla pass rekommenderar vi två lager underställ, ett tunnare i merinoull underst och ett i antingen fleece eller tjockare merinoull över detta. Vattentäta byxor eller till och med tjockare täckbyxor kan ibland vara nödvändigt. På ovankroppen kan det vara skönt med en underställströja i merinoull som går högt upp i kragen. Över underställströjan är det helt ok med en flanellskjorta i bomull och ovan den en tjockare ylletröja. Ytterst behövs ofta ett vattentätt skal. Skall man sitta länge kan det vara skönt att förstärka med en tunn guidejacka i dun.

För pyrschjakt:

Smygjakten kan vara både passivt väntande och aktivt intensiv. Man bör dock prioritera smidighet anser vi.  Man skall kunna röra sig tyst, smidigt och enkelt genom skogen samtidigt som man enkelt skall kunna ta tillfälliga pass och observationsplatser då och då. Ett merinoullunderställ i 250g/m2 är smidigt och ändå tillräckligt varmt för en stunds stillasittande. Över underställströjan fungerar det bra med en tunnare lager två ylletröja alternativt en flanellskjorta i bomull. Prasselfria vattentäta skalkläder eller ännu hellre partiellt vattentäta hybridkläder skyddar mot väder och vind.

Men fötterna då?

Visst kan man även klä sina fötter med lager-på lager principen. Samma grundregel gäller- ull närmast huden! Frusna alternativt genomsvettiga fötter är det värsta en jägare vet och vi anser att man mer än halverar prestandan på sina dyra jaktkängor om man stoppar ner ett par billiga tubsockar i dom. Att kosta på sig ett par riktiga merinoullsockar lönar sig i längden, dom sitter bättre, dom låter membranet (t.ex. GoreTex) i kängan arbeta korrekt och dom luktar inte illa efter jaktdagens slut i jaktstugan. Garanterat uppskattat av resten av jaktlaget! 

Generellt brukar man rekommendera att använda två par sockar samtidigt. En tunnare sk. liner innerst och en tjockare socka utanpå denna. Hur tjock avgörs av aktiviteten och väderleken. Den yttre socken kan också vara optimerad för värme, passform, stoppning och höjd. En högre socka med fastare passform till hundförarens jaktstövlar, en tjockare som binder mer luft för den frusne.