Ull under skidstället

Hitta ditt underställ i merinoull hos oss!


Leggings          Långkalsonger          Damundertröjor          Herrundertröjor


Merinoull är oslagbart under skidstället. 

Både utför och på glid. Närmast kroppen är det mjukt, varmt och följsamt. Ull värmer dig även om det är lite fuktigt, så liften upp igen blir behagligare än med underställ i syntetmaterial. Lager-på-lager funkar fint med ull. Dra på ett par extra trosor eller kalsonger utanpå långkallingarna om kvicksilvret kryper neråt. Välj ett par 3/4-dels underställsbyxor om det är trångt i de specialgjutna pjäxorna. Välj ett par underbyxor med skönt vindskydd i grenen om du skall ut i snålblåsten på turskidorna. Glöm inte pjäx-anpassade skidstrumpor i mjuk merinoull, med mjuka partier på de rätta ställena, och med smarta sömmar som inte skaver. Och du, kryp upp i stugsoffan i en mysig och rejäl ylletröja. På skidsemestern passar ullen bäst!


Längst ner på sidan hittar du fler tips om hur du kan klä dig bra för fjället! 


Hur klär du dig bäst för alpin skidåkning i svenska fjällen?

Skidåkning, vare sig det är avancerad eller på nybörjarstadie, ställer höga krav på din klädsel. Hög aktivitet i backen skall kombineras med kallt stillasittande i liften eller intensiv klättring uppför. Det gör att klädvalet blir avgörande för upplevelsen.

Den klädstil som passar bäst för den mesta åkningen är lager-på-lager metoden. Flera lager kläder som kan anpassas efter behov. Lätta smidiga kläder som ger stor rörelsefrihet och är lätta att packa ihop vid behov. Ytterst passar robusta och vattentäta jackor och byxor, sk. 3-lagers skalplagg. För att dom skall fungera optimalt krävs det även att plaggen under är funktionella. Med rätt kläder som innehar rätt egenskaper kommer du att få torrare, varmare och behagligare skiddagar!

  • Underställ som isolerar och transporterar bort fukt
  • Förstärkningsplagg som är lätta i förhållande till värmeförmåga
  • Strumpor som är anpassade för skidåkning och pjäxor

Närmast kroppen

Det viktigaste plagget är det du bär närmast kroppen. Utan ett fungerande underställ spelar det ingen roll vilket skal man bär ytterst. Ett underställ skall isolera lagom mycket och transportera bort fukt från kroppen mot skalet. Merinoull har ett par unika riktigt bra egenskaper som gör att det passar utmärkt i understället: Ullen reglerar kroppsvärmen på ett ypperligt sätt (alltid lagom), ull värmer fast det är fuktigt (skönt i liften upp igen efter ett svettigt åk) och sist men inte minst hindrar dålig lukt. Mycket trevligare för alla i stugan efter ett par dagars åkning!

200g/m2 är lagom

Ett ställ i ca 200 g/m2 tjocklek passar bra för de flesta åkare och miljöer. Vi kallar det för normaltjockt. För den som åker aggresivt, är varmblodig eller skall ut på topptur kan ett tunnare ställ vara att föredra. Står man som förälder mest stilla i barnbacken kan det vara skönt att förstärka med kraftigare mellanlager eller tjockare underställ. 

Och en sak till: Glöm inte bort underkläderna! Fuktiga bomullsunderkläder bara kyler och förstör, det finns kli-fria trosor och kalsonger i merinoull också! Är man mycket frusen av sig kan man till och med förstärka med ett par extra mamelucker utanpå leggings:en. Plötsligt är den iskalla liften upp till högsta pisten inte en pina längre!

Anpassningsbar isolering

Över understället behöver man isolering. Man bör inte välja ett tjockt lager, det blir bara klumpigt och svettigt. Bättre då att dela upp i flera lager. En smidig, på gränsen till tajt fleece brukar fungera som bas. Ullen kan vara ett bättre alternativ till plast, och idag finns det ett antal riktigt bra ullfleecetröjor att välja på, med samma goda egenskaper som i underställen. Behöver man ytterligare förstärkning fungerar en tunn isolerad jacka bra, antingen under eller över skaljackan. Viktigt att tänka på är att den skall vara lätt att komprimera och packa ner. Ull som isolering fungerar ypperligt, och har en låg vikt i förhållande till isoleringsförmåga. Till skillnad från dunjackor gör det inte så mycket om ulljackan blir blöt, den värmer ändå.

Anpassade för alpin skidåkning.

Det kan behövas lite specialanpassade plagg för att passa med alpina pjäxor, framför allt om man har ett par formgjutna för den egna foten. Lite kortare 3/4 leggings och långkalsonger knölar sig inte i tajta pjäxor. Åker man hårt och intensivt är ett par kompressionsstrumpor skönt, kroppen återhämtar sig snabbare och prestationsförmågan ökar. Skidstrumpor i merinoull, utan skavande sömmar och med paddning på rätt ställen har alla åkare nytta av. Känslan i åkningen och klimatet i pjäxan blir så mycket bättre än med ett par sladdriga gammeldags raggsockar.

För många är just den alpina skidåkningen, vinterveckan i fjällen, det största naturupplevelsen på året då vi faktiskt möter naturen i sin råaste form. Det ÄR ett äventyr och en utmaning att prestera i sådana förhållanden. För att klara det med ett leende på läpparna är rätt klädsel en av nycklarna till framgång. Börja med ett schyst merinoullunderställ, så är du på god väg!

 

Sök runt bland våra skidkläder i merinoull!

Leggings          Långkalsonger          Damundertröjor          Herrundertröjor