Ullkläder vid kajakpaddling

Ull vid kajakpaddling låter kanske helt tokigt vid första tanken, men så är det inte alls. Merinoullen är ett fantastiskt material som värmer även om det blir fuktigt, som inte luktar och oftast bara behöver vädras för att kännas fräscht och som nytt.

 Sommarpaddling

Ett par tunna kalsonger i merinoull eller ett par ulltrosor är som nämnts tidigare helt perfekta. Så även vid paddling. Utanpå det blir det som regel ett par paddelshorts, surfshorts eller vanliga badshorts. Kan vara skönt med lite längre short/byxor som går förbi sitsen. Allt för att ha det så skönt som möjligt i kajakens sittbrunn. På ovankroppen enbart en tunn t-shirt eller ett linne i merinoull, kanske Icebreaker GT150-serie. Är det lite svalare är en längärmad ulltröja att föredra som även kan kombineras med en paddeljacka (ej i ull) om temperaturen, nederbörden eller skvättet från vågorna och paddeln så kräver.

 

Vår, höst- och vinterpaddling

När det är lite svalare i framförallt vattnet är det bra med mer heltäckande tät klädsel för att hålla värmen i kajaken. En del paddlar med hel torrdräkt i någon form av material som släpper ut fukt (t.ex. GoreTex). Vanligt är annars skaljacka/regnjacka och byxor för att hålla sig torr. Bra om man kan täta rimligt i hals, midja och i bensluten så att inte alltför mycket vatten kommer in om man skulle råka hamna i vattnet. Under skalplaggen/torrdräkten är givetvis understället i merinoull ett måste. Tunt långt underställ som vid behov kombineras med tjockare ullunderställ håller kroppen torr och låter svetten transporteras ut på ett bra sätt. Växlar man mellan snabb aktiv paddling och lite mer lugnare turpaddling fungerar det ocks bra, merinoullen anpassar fungerar under de flesta förhållanden. Svettas man inte alltför mycket och har tätt ytterskikt räcker det som regel att släppa in lite frisk luft när man kommer iland och sen låter man ytterplaggen lufta ur överskottsfukten medan man sätter upp tältet. Efter en stund tar man av skalplaggen och tar de vanliga friluftskläderna utanpå sitt torra och mysiga merinoullunderställ. På huvudet har man en ullmössa, även här är det bra att ha ett par olika i olika tjocklekar som passar olika temperaturer, vindar och humör så man håller kroppen varm i kajaken. Oavsett väder, temperatur och vindar passar kläderna i merinoull perfekt även för paddling. De anpassar sig snabbt oavsett om man paddlar lugnt och stilla eller för en mer aktiv paddling.