Underställ Vasaloppet

Vilket underställ i merinoull fungerar under Vasaloppet?

Få lopp ställer så höga krav på utövarna som det 90 km långa Vasaloppet mellan Sälen och Mora. Den fysiska prestationen ligger på max, väder och kyla utmanar och maximal rörlighet är ett måste.

Vi ställde frågan till en man som kan verkligt mycket om saken, Juhani Dufva på Aclima. Han föreläser och svarar på frågor om hur man klär sig när det är kallt och man är som mest aktiv. Han har tre riktigt bra tips.

  • Merinoull som inte kyler när det blir fuktigt av svett
  • Nätunderställ i ull för maximal ventilation.
  • Kalsonger med vindskyddad front, alternativt mamelucker för damerna.

Elit

För elit-åkaren gäller att det ofta inte behövs något värmande alls, problemet är närmast det motsatta.

Nätunderställ i merinoull

Genomsnittsåkaren, 8-9 timmar, ställs inför följande dilemma: När man kämpat sig upp i första backarna är man förmodligen genomsvett, och det blir svårt att torka upp under nästa utförslöpa, vilket resulterar i att man förr eller senare fryser. Då är merinoullen perfekt, den ger en jämn och behaglig värme och den värmer även om du blir fuktig av svett. Nackdelen är att ett heltäckande underställ, som normalt passar bra till friluftsliv och alpin skidåkning, kan bli FÖR varmt när man åker längdskidor. Ett nätunderställ fungerar då bättre. Luften som fångas mellan maskorna bildar ett värmande lager samtidigt som nätunderstället har maximal ventilation och andningsförmåga när det behövs. Varm och fuktig kroppsånga transporteras effektivt ut.

Buff, ullsulor och mamelucker i merinoull

Kommer rysskylan kan ett par ullsulor i pjäxorna göra underverk. Tjocka ullsulor håller fötterna varma i skidskorna betydligt bättre än vanliga sulor. En buff är en tunn och lätt tub. Finns i billiga syntetutförande, men de kan inte mäta sig med en buff i merinoull. Merino är i det närmaste kli-fritt och inte alls att jämföra med vanlig ull! En buff kan användas som bland annat mössa, halsduk och pannband, tar varken mycket plats eller vikt. Ett bra komplement till en bra mössa. Slutligen vill vi tipsa om kalsonger med vindskyddad front. Rekommenderas för all träning under blåsiga dagar! Damerna har alternativet mamelucker, en lite längre och tjockare underbyxa som värmer skönt under kyliga förhållanden. Både mamelucker och vindstopper-kalsonger kan med fördel bäras UTANPÅ det vanliga understället.

Ett riktigt bra anpassat underställ i merinoull är grunden. Lägg till valfria ytterkläder och en bra och balanserad utrustning. Sen är det upp till dig!