Woolpower

Woolpower från Östersund är ett av få företag med all sin tillverkning kvar i Sverige.

En av Woolpowers slogans lyder ”Fryser du? – Så onödigt” Och det säger ganska tydligt vad Woolpower handlar om. Vi pratar alltså om isolerande plagg, eller egentligen ett hel kollektion.

Woolpower har funnits i mer än 40år, till att börja med var det i princip bara nylonstrumpbyxor som gällde och då hette man Vinetta.
Under 1970-talet tog man fram materialetet Ullfrotté Original tillsammans med krävande användare från bland annat svenska försvaret, forskare, läkare och överlevnadsexperter. Ullfrotté är ett frottéstickat ullmaterial som är väldigt bra på att hålla luft (isolera) och som dessutom har mycket hög hållbarhet.

Blandning mellan merinoull och syntetfiber ger starka plagg.

Merinoullen i materialet kommer från Patagonien; Argentina och Uruguay. Merinoullen är en mycket fin, mjuk och krusig ull och lämpar sig perfekt för plagg som bärs närmast kroppen. Ullen i Ullfrotté Original är 22 mikron, vilket betyder att ullfibrerna är 22 tusendels millimeter tjock. Det ger en behaglig ull som samtidigt är stark. Ullfrottématerialet består till cirka ⅔ av ull och resten av syntetfibrer vilket ger en bra mix av ullens fördelar med värmeisolering och luktfrihet samt syntetmaterialets fördelar i form av hållbarhet och passform.

I Woolpowers kollektion finns allt från tunna till mycket tjocka strumpor, allt från tunna underställ till riktigt tjocka förstärkningsplagg. Allt för att passa alla under alla förhållanden.
Woolpower är stora leverantörer till flera försvarsmakter och exporterar stora delar av produktionen. I nästan alla plagg finns etikett med sömmerskans namn. Imponerande.
Ullfrotté-materialet finns i olika tjocklekar med materialvikten 200,400 eller 800 gram per kvadratmeter. Sedan ett par år har Woolpower även ett material som heter LITE som är ett slätstickat tunnare material.

Företaget har bytt namn och ägare under årens lopp och hette under 2000-talet Ullfrotté för att 2008 byta namn till Woolpower AB. Materialet i kläder och strumporna är dock fortfarande detsamma och kallas idag Ullfrotté Original.

www.woolpower.se