Vilket tvättmedel skall man ha till ull?

Vi ger tvättråd för funktionsplagg i ull och merinoull.

Det är inte alls särskilt krångligt att sköta sitt ylle.

(Din mormors mor kunde det...)

En del blir förskräckta av tanken att tvätta sina ullplagg, men följer man bara tvättråden och är en smula försiktig är det lätt att ta hand om sitt ylle. Är man rädd om plaggen och vårdar dom rätt får man dessutom en överlägsen hållbarhet. Här följer ett par tips att tänka på. Ull är naturligt smutsavvisande och behöver i många fall inte tvättas alls så ofta som man kan tro. Man kan gott använda plagget flera gånger innan det tvättas. Vi rekommenderar att man vädrar plagget och låter det vila en tid mellan användning. Det ger ullfibrerna tid att återhämta sin naturliga styrka och spänst. På resa kan man t.ex. ha med sig två t-shirts i merinoull, en för dagens- och en för kvällens aktiviteter. Över natten låter man yllet vädra sig rent och fräscht igen. Daggen i nattluften hjälper också yllet att återhämta sig. Skall man tvätta så läs alltid tvättråden. Saknas det tvättråd så hör av dej till ylle.net så kan vi hjälpa dej. 

  • Vädra hellre än tvätta
  • Använd ett specialtvättmedel för ull
  • Följ tvättråden och instruktionerna på din tvättmaskin

Tvätta plaggen ut och in så sliter det mindre på garnets utsida. Vanliga tvättmedel innehåller enzymer som kan skada de naturliga ullfibrerna. Vi rekommenderar istället ett flytande ulltvättmedel. Dom innehåller inga enzymer och har en PH-neutral sammansättning speciellt utvecklad för ylle.

Ta hand om dina ullkläder. Det är hållbart och det lönar sig!


Ullkläder och klädesmal

Klädesmal är en liten fjäril som lever av hår, dun och fjädrar. Tyvärr har den även en förkärlek för yllefibrer. Tidigare var den lilla malen ett stort problem, och man bekämpade den friskt med malkulor av naftalen. I dag vet vi att klädmalens larver behöver ett kostkomplement till ylle, såsom döda insekter eller organsikt material som matrester. Med dagens rena ull, torrare inomhusklimat och ett par sunda rutiner är det lätt att hålla den lilla skadegöraren borta.


  • - Använd och vädra dina ullplagg regelbundet.
  • - Klädesmalen skyr kyla och ljus. Att vädra en kall och solig vinterdag är perfekt, och ger kläderna en skön doft! 
  • - Ta för vana att vädra hela garderoben minst två gånger om året.
  • - Har du garderoben full av säsongsplagg är det bättre att förvara dessa nytvättade, svalt i lådor med täta lock till rätt säsong. 
  • - Förvara inte nytvättade kläder med de du för tillfället använder och vädrar. Klädesmalen gillar tex. matsmulor.
  • - Om plaggen börjar bli smutsiga skall du inte vara rädd för att tvätta dom då och då.  Framförallt plagg av merinoull är lätt att tvätta, följ bara tvättråden så går det bra. Enstaka merinoullplagg kan få slinka med vanliga 40-graderstvätten om du inte får ihop en hel maskin ulltvätt. Får du det rekommenderar vi gärna ett ulltvättmedel som hjälper ullen att prestera max.

-använd inte gamla malkulor! Naftalen luktar mycket starkt och är giftigt i vattenlösningar. Prova med alternativ som cedergaljar, lavendelpåsar eller porsknippen.


Klädesmalen kallas ibland felaktigt för ullmal, men ullmal är en egen art som aldrig påträffats i Sverige. Klädesmalen har en lömsk liten kollega, som kallas pälsängrar. Dessa äter alla typer av textilfibrer, inte bara ull. Misstänker du att du har besök av pälsängrar- kontakta Anticimex!