Bergans of Norway

Bergans of Norway har nog knappast gått någon förbi som varit inom en friluftsbutik de senaste åren. Bergans är som nämnts norskt och har funnits sedan 1908 och startades då av Ole F Bergan som letade efter en optimal ryggsäck men inte hittade den och beslutade då att göra den själv. I Sverige har de gjort ett rejält ryck de senaste åren och syns mer och mer både ute i naturen och som vardagskläder.

Bergan är ett fullsortimensföretag och en av de stora aktörerna inom friluftsbranschen och har allt från strumpor, underställ, mellanplagg, skalplagg, sovsäckar, ryggsäckar såklart, liggunderlag och hopfällbara kanoter. Plus lite annat där mellan som mössor, dunjackor och så vidare. Det mesta av det administrativa sköts från Hokksund Norge. Närheten till fina fjäll och stora skogar gör det lilla samhället på cirka 800 invånare till en mycket bra plats för utveckling av frilufskläder och friluftsprylar.

Bergans och ullkläder

När det gäller ull så har Bergans underställ i lite olika tjocklekar, allt från tunt (Soleie - Ultralight 150g/m2), via mellantjocka Fjellrapp - Lightweight 210g/m2 och Krekling - Midweight 260g/m2 till rejält tjocka Svartull - Warm med 320 gram/m2. Alla underställ i 100% merinoull. Bergans har även en hel del tröjor, huvtröjor, kappor och annat i ullmaterial, en del i 100% ull och andra i ullblandningar.